Τι είναι το εκπαιδευτικό μοντέλο 5E;

Αυτό το μοντέλο περιγράφει μια ακολουθία διδασκαλίας πέντε σταδίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ολόκληρα προγράμματα, συγκεκριμένες ενότητες και μεμονωμένα μαθήματα.

Τα μέσα του NASA eClips ™ ενσωματώνουν τον κύκλο μαθησιακής εκμάθησης των 5E, βοηθώντας έτσι τους μαθητές να αποκτήσουν τη δική τους κατανόηση από εμπειρίες και νέες ιδέες.  Αυτό το μοντέλο είναι το έργο αρχικά για τη Μελέτη Βιολογικών Επιστημών (BSCS).  Έχει μια αναπτυσσόμενη ερευνητική βάση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενσωμάτωση της μάθησης, βάσει προβλημάτων (PBL), της μάθησης βάσει έργου (PjBL) και του καθολικού σχεδιασμού για μάθηση (UDL).

ENGAGE – Ερέθισμα: Ο σκοπός για το στάδιο ENGAGE είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους εμπλέξει προσωπικά στο μάθημα, ενώ προ-αξιολογεί την προηγούμενη κατανόηση.

EXPLORE – Εξερεύνηση: Ο σκοπός για το στάδιο EXPLORE είναι να εμπλακούν οι μαθητές στο θέμα, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να χτίσουν τη δική τους κατανόηση.

EXPLAIN – Επεξήγηση: Ο σκοπός για το στάδιο EXPLAIN είναι να παρέχει στους μαθητές την ευκαιρία να μεταδώσουν ό,τι έχουν μάθει μέχρι στιγμής και να ανακαλύψουν τι σημαίνει.

EXTEND – Επέκταση: Σκοπός του σταδίου EXTEND είναι να επιτρέψει στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις νέες γνώσεις τους και να συνεχίσουν να διερευνούν τις επιπτώσεις του.

EVALUATE – Αξιολόγηση – συζήτηση: Ο σκοπός για το στάδιο EVALUATE είναι τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι να καθορίσουν πόση μάθηση και κατανόηση έχει πραγματοποιηθεί.